Semestrar under mitt liv

Det är tidig morgon på detta underbara ställe. Familjen sover, och själv sitter jag på altanen och ser ut över havet. Det är lite svalt, men skönt.

I dag ska vi bara ta det lugnt. Vi är fortfarande lite trötta efter gårdagen, och det är skönt ibland att bara få vara. Jag har en massa bra böcker med mig.

När jag var barn åkte vi också på semester ibland, men våra resor såg lite annorlunda ut. Några gånger åkte vi till Köpenhamn, och sov över en natt på vandrarhem. Det sov många främmande personer i samma rum, och det var otroligt spännande.

På somrarna när min lillebror var liten, åkte vi alltid en dagstur till Ölands djurpark. Det var lika roligt varje år. Vi hade en fikakorg med oss, och stannade halvvägs vid en rastplats och åt frukost. Det är bara sju mil från Björkenäs till Kalmar, men det var en del i själva upplevelsen.

Ett år hyrde vi en stuga på Öland. Den veckan minns jag med sådan värme. Vi hade ingen el, och ingen toalett inne. En fotogenlampa stod på köksbordet och lyste med ett fantastiskt sken. Det var så mysigt. På kvällarna brukade hela familjen cykla ner till en liten kiosk och köpa glass efter badet.

Min syster Kerstin som fyllde åtta år, lärde känna så många barn under den veckan att hon lyckades få till ett helt barnkalas.

Jag ser tillbaka på min barndom med sådan värme. Det var inte pengar, resor och överflöd som var viktigt. Istället var mina föräldrar alltid tillgängliga. Det var ett lugnare tempo. Jag hade många kompisar, och jag saknade aldrig något.

När mina stora barn var små, hade vi som de flesta unga småbarnsföräldrar en ganska tuff ekonomi. Vi gjorde små dagsutflykter, och vi åkte till stranden så fort vädret tillät. De flesta av deras kompisar var också där.

Jag tror inte att Denise som är född under lite bättre ekonomiska förhållanden, har en lyckligare uppväxt än sina syskon.

Nu ska jag sätta fart på min familj. Det knorrar i magen, och jag längtar bort till frukosten. Det kostar på att ha semester!

Ha en härlig 1:a maj! / Ingrid