Semesterfunderingar

När vi körde hemifrån i går, satt Thomas och jag och pratade. Vid ett tillfälle blev vi omkörda av en husbil som hade tre cyklar fastspända baktill.

Vi började då att prata lite om semestrar. Hur de har förändrats sedan vi var barn, och hur annorlunda det ser ut idag.

Thomas nämnde takräckena. Då började jag skratta. Precis kom jag ihåg alla dessa bilar med överfulla takräcken väl surrade på biltaken. Hur man som barn roade sig med att studera allt tänkbart och allt otänkbart som stack fram mellan repen.

Där fanns barnvagnar, och cyklar. Tält och väskor. Allt som kunde tänkas behövas under den ofta välbehövliga semestern.

Bagaget på den tidens bilar var litet. Det var inte så vanligt med kombibilar, och man fick göra det bästa av det. Takräckena fyllde absolut en funktion.

Idag rullar tusentals husbilar och husvagnar på vägarna. På sextiotalet var det tält som gällde. Ett primuskök där man lagade sin mat, och värmde medhavda konserver. Visst fanns det en och annan husvagn, men de hörde inte till vanligheterna.

Oftast höll man sig inom Sveriges gränser. Man åkte inte så långt. Det var likadant för alla. Charterresorna hade ännu inte fått sitt genombrott. Det skulle dröja länge än.

Jag kommer ihåg att vi när jag var liten vid ett tillfälle åkte till Köpenhamn. Där stannade vi över i två nätter på ett vandrarhem. Vi bodde i ett stort rum fullt av våningssängar, tillsammans med en massa okända människor. Den enda toaletten fanns längst ner i en korridor, och dit var det alltid kö.

Det var spännande. En annan tid.

Idag åker vi bekvämt i vår husbil. Kylskåpet är packat med det vi behöver. Vi har en bekväm säng att sova i, och normalt sett har vi en luftkonditionering som fungerar. På sextiotalet var det nerrullade rutor som gällde.

Tiderna har ändrats. Jag märkte aldrig när det hände, men när vi pratar om det blir det uppenbart. Våra krav har ökat, och våra vanor har förändrats.

Ingen i Sverige idag kan tänka sig att dela rum med främlingar på semestern. Tälten blir alltmer ovanliga, och det är komfort som gäller.

Jag vet inte om våra semestrar är roligare idag än förr, men en sak vet jag. Bilarna med de överfyllda takräckena som ibland var lika stora som bilarna, var betydligt roligare att titta på än dagens fina husbilar.

Det här blev ännu en härlig tripp i minnenas värld.

Ha en härlig kväll! / Ingrid