Min sexualundervisning med en femåring


Under några år bodde vi i Torhamn, i ett modernt litet hus som vi hyrde. I huset mitt emot bodde Carina och Peter.  

Vi umgicks mycket med dem under de här åren. Vi träffades nästan dagligen, och Marie var dagbarn hos Carina. 

Carina väntade sitt tredje barn den våren. De tyckte jag var så mysigt. Jag har alltid älskat bebisar. 

Marie, min äldsta dotter som då också var min enda, har alltid varit frispråkig. Hon hade som liten mycket funderingar, och hon gav upphov till många härliga skratt. Ibland skrattade jag inte. 

Jag läste i Lund under den här perioden. Jag hade precis läst barnpsykologi när det här hände. Det var ett otroligt spännande ämne, och jag slukade allt jag kom över.  

En föreläsare vi hade poängterade noga att man aldrig fick berätta mer för ett barn än vad det kunde förstå och ta in. Information som barnet inte förstod kunde vara rent skadligt. Det tog jag till mig. 

Marie var väldigt uppfylld av Carina och Peters kommande bebis. En dag frågade hon mig hur bebisar kom in i mammans mage. Med föreläsarens ord ringande i öronen berättade jag för henne att på nätterna när mammor och pappor låg och sov, så hoppade det pyttesmå bebisar från pappan och in i mamman. Hon nöjde sig med det ett tag. 

Någon vecka senare frågade hon varför det inte hoppade in någon bebis i min mage? Fortfarande med föreläsaren i färskt minne skulle jag nu försöka förklara det här med preventivmedel. Jag lyckades ganska bra tyckte jag själv. Jag förklarade för henne att bebisarna inte kunde komma in i min mage, eftersom jag alltid sov med trosorna på.

På frågan om varför jag inte kunde ta av mig dem så förklarade jag att det inte gick eftersom jag var så mycket i Lund. Det förstod hon. Jag fick lova henne att till sommaren när jag var färdig, så skulle jag ändra på det.  

I april det året föddes Carinas och Peters son Andreas. Det var stort för oss alla. Vi var inne hos dem mycket Marie och jag, och gosade med den lille.  

En dag var Carinas svärföräldrar på besök. De var väldigt trevliga. Hennes svärmor var lugn och sansad och alltid propert klädd.  

Så hände naturligtvis det som inte ens i min vildaste fantasi skulle kunna hända. Inte en tanke hade jag haft på att min ”sexualundervisning” skulle fram i ljuset. Med facit i hand borde jag ha kunnat räkna ut det. Det var så typiskt Marie. 

Vera som svärmodern hette satt på en stol i köket med lille Andreas i famnen. Vi satt och småpratade och Vera frågade om inte vi hade funderat på att skaffa smått. Jag skulle precis svara, när Marie som precis hade kommit in i köket förekom mig.  

Hon sa: ”Nej Vera. Det kan inte komma in någon bebis i magen på mamma, för hon sover alltid med trosorna på. Men vet du, till sommaren, då ska hon ta av sig dem! Och då du, då händer det grejer!” Marie sken som en sol. Lycklig i tanken på ett syskon. 

Ja, vad ska man säga. Vera fick sig ett gott skratt, och än en gång var jag med och kunde förklara. Med en viss oro tänker jag på vad som kom ur hennes lilla mun alla de gånger jag INTE var med och kunde förklara. Ibland är det kanske bäst att inte veta.  

Det är längesedan nu. Marie fick med tiden fyra systrar, så syskon blev det till slut. Även om hon fick vänta länge.  


Ha en härlig kväll! / Ingrid

 

IMG_1461PNG