Midsommardag

En ny dag. Midsommardagen. Det är tidig morgon och familjen sover. Jag har krupit ut i förtältet med en filt om mig. Det är fortfarande lite kallt. Om en stund ska jag ta en runda upp till mamma, och se hur hon har det. Ta en kopp kaffe, och prata bort en stund.

Idag är det dans runt midsommarstången borta vid idrottsplatsen i Torhamn. Vi ska inte åka dit. Vi har haft alldeles för mycket omkring oss under alldeles för lång tid.

I dag ska vi göra ingenting och njuta av det. Thomas har visserligen lite bekymmer om hur han ska lösa fotbollsmatchen Sverige-Tyskland i kväll, men jag är säker på att han löser det.

Det är så härligt att vara tillbaka i husvagnen igen. Här är så rofyllt, och så underbart. Här finns inte så mycket att göra. Med gott samvete kan man krypa ner i en stol med en bra bok. Det har jag längtat efter länge.

När mina barn var små var vi alltid på idrottsplatsen midsommardagen. Hur trött man än var efter midsommaraftonen. Ungarna tyckte det var så roligt. Alla deras kompisar var där, och idrottsföreningen hade anordnat både dans, chokladhjul och lotterier.

Det är en härlig tradition det här med midsommar. Det är framför allt de skandinaviska länderna som firar som vi. Man tror att midsommarfirandet har sitt ursprung i Johannes döpares dag den 23 juni. Fram till 1952 firades midsommarafton alltid den 23 juni. Först då ändrades den till att sammanfalla med en helg.

Men man vet inte säkert. Det finns också teorier om att midsommar för länge sedan firades till förmån för fruktbarheten.

Det är häftigt att fundera på hur saker och ting uppkommer. Vad det är som gör att någonting startar, och sedan blir en viktig tradition för miljoner människor. Hur man har tänkt, och vad syftet var. Hur mycket som har med religion att göra, och vad som kommer från den gamla asatron.

Jag har en kollega på mitt jobb som heter Annika. Ibland när jag får en fundering, brukar jag ta det med henne. Vi kan snurra in oss i en otrolig diskussion, och vända och vrida på saken in absurdum. Det är fascinerande. Jag ska ta detta med henne på måndag.

Nu ska jag inte skriva mer. Jag ska gå upp på gården och se om jag hittar mamma i trädgården. Hon är lite piggare på mornarna, och det är så härligt att se.

Hoppas att ni alla får en härlig midsommardag! / Ingrid