Matilda och hennes pengar


Idag är det en ny arbetsdag. Men inte riktigt än. Klockan är fem på morgonen, och jag har fortfarande någon timme för mig själv. Katten Elsa är ute, och familjen sover.  

I Emmaboda hänger regnet i luften. Solen syns inte till. Hoppas att den tittar fram under dagen.  

I kväll ska jag deklarera. Det är första gången jag åker till revisorn utan mamma, och det känns nervöst. Det är mamma som har full koll på gårdens ekonomi. Men revisorn är duktig. Vi har anlitat honom i många år, och jag är övertygad om att han också har ganska bra koll.  

En som också hade väldigt bra koll på pengar när hon var liten, var min Matilda. Hon och hennes kusin Annika lekte affär hela dagarna, och jag och min syster var ständiga kunder.  

Matildas drömjobb var på den tiden ett jobb på Mc Donalds. Varje gång vi hade hamburgare till middag, fick vi öppna köksfönstret så att Matilda kunde servera menyerna genom det. Hon var väldigt myndig i rösten när hon tog upp beställningar och noga tog betalt i låtsaspengar. Marie som var tio år äldre tyckte det var hur jobbigt som helst.  

Vid ett tillfälle vann Matilda 100 kronor på Bingolotto. Hon var överlycklig, och funderade högljutt på vad hon skulle göra med alla pengarna. För att inte väntan på pengarna skulle bli så lång, fick hon 100 kronor av mig för lotten.  

När vi efter några dagar kom till affären och jag löste in hennes lott, stoppade jag ner hundralappen jag fick i plånboken. Matilda tittade förfärat på mig med sina stora blå ögon och sa: ”Men mamma, vad gör du? Det är ju mina pengar.” 

Jag försökte förklara för henne att hon redan hade fått sina pengar, men det hjälpte inte. Hon fortsatte: ”Mamma, du har väl inte vunnit? Ska du ta mina pengar?” Kön bakom mig växte och nu var det riktigt pinsamt. Folk tittade uppfodrande på mig, och jag kände hur jag blev röd i ansiktet.  

Det hela slutade med att jag fick ge henne hundralappen i affären, och ta tillbaka den första hundralappen hon hade fått tidigare när vi kom hem. Då var hon nöjd. Rätt hundralapp hamnade till slut i hennes lilla plånbok. 

Det är många år sedan nu. Matilda är vuxen, och skrattar idag gott åt sig själv. Hon fick aldrig sitt drömjobb, utan jobbar idag som sjuksköterska på infektionskliniken på Blekingesjukhuset i Karlskrona.  

Det är härligt med barn. Vad som helst kan hända, och det är en spännande resa att vara mamma. Mina barn är det bästa som har hänt mig, även om de mer än en gång har satt mig i pinsamma situationer.  

Nu är jag hemma igen efter en lång dag. Deklarationen gick bra. Det var som jag trodde. Revisorn hade koll.  

Ha en härlig kväll! / Ingrid 

IMG_1546PNG