Lyckan i en bra bok

Torsdag eftermiddag. Jag är tillbaka i Emmaboda. Nu börjar även jag ge upp hoppet om att hitta vår lilla Elsa. Hon har varit borta sedan i lördags. Det har gått många dagar. Jag var så säker på att hon skulle komma hem. Kanske de sista dagarna för att jag inte vet hur jag ska hantera det om hon är borta. Vår ögonsten.

Vi har fått så mycket hjälp på Facebook. Folk har delat mitt inlägg om Elsa nästan 150 gånger. Jag är så tacksam för det. Det är så härligt att folk i en sådan här situation ställer upp, även de som inte känner mig. Det känns fantastiskt bra.

Vi har gjort allt vi kan för att hitta henne. Thomas har gått runda på runda i Emmaboda, men ingen Elsa. Vi har satt upp lappar vid affären, men än har det inte gett något resultat.  

Som väl är har jag haft lite annat att tänka på också.

Häromdagen skaffade jag en Ipad till mamma. Min fina kollega Annika hjälpte mig att ladda ner en app, där man genom ett abonnemang kan streama och lyssna på böcker.

Vi laddade ner några böcker som jag visste att mamma inte hade lyssnat på. Böcker som jag själv har uppskattat.

Mamma kan inte läsa längre. Synen sviker. I stället har hon under flera år lyssnat på böcker på cd-skivor. Det fungerar inte heller längre. Hon har svårt att komma åt dem i handeln, och istället lyssnar hon på de hon redan har om och om igen. Det kan inte vara så roligt.

I hela sitt liv har mamma älskat böcker. Jag minns henne ofta försjunken i en bok, tidigt om morgnarna när jag var barn.

Mamma är ensam större delen av dagen. Hon är trött av värk, och orkar inte vara uppe så mycket. 

Det här med hennes Ipad och appen med böcker blir ett sådant lyft för henne. Det höjer kvalitén i hennes liv avsevärt. På så sätt är utvecklingen fantastisk. 

För inte så många år sedan fick de äldre läsa så gott de kunde med hjälp av ett förstoringsglas. Det var nog ganska obekvämt många gånger. Jag är inte säker på att mamma skulle klara det. 

Just nu är mamma som ett barn på julafton. En helt ny värld har öppnat sig, och hon kan plötsligt välja och vraka på vad hon vill lyssna på. Hon har levt upp på ett sätt som jag inte har sett på väldigt länge. Det är helt underbart.

Jag var lite orolig att hon inte skulle klara av att använda en Ipad. I början tryckte hon ordentligt på apparna som hon är van vid, men hon lärde sig snart. Nu fixar hon det galant. 

Det är så roligt att se henne. Det är så härligt att få uppleva hennes lycka. Jag unnar henne det så mycket, och jag är så glad att vi äntligen hittade ett sätt för henne som fungerar.

Hon är så fin min mamma. Jag tycker så mycket om henne, och det är viktigt för mig att hon har det så bra som någonsin möjligt. Hon förtjänar det.

Nu ska jag gå ut en runda i samhället. Inte för att jag tror att det kanske ger något, men man vet aldrig.

Ha en härlig kväll! / Ingrid