Lite tankar runt mjölkning

Idag var Denise tidigt uppe. Hon var stressad, och kanske lite nervös inför sin utmaning att mjölka en ko. Punktligt klockan 07:00, stod vi i ladugården hos Morgan.

Det var så märkligt. Ljudet från mjölkmaskinerna i Morgans lada, fyllde mig plötsligt med en sådan värme och trygghet. Den välbekanta lukten och synen av korna, kastade mig handlöst bakåt i tiden.  

Min mormor och morfar var väldigt driftiga under sina år på Målen. De hade bra utrustning, och bra maskiner. Det var alltid ordning och reda, med fasta rutiner.  

Kerstin och jag tillbringade som barn mycket tid hos mormor och morfar. På stället bodde även våra morbröder Gustav och Georg, som också jobbade på gården.  

Minnena flödade över mig. Hur jag vaknade om mornarna av dunket från mjölkmaskinen. Hur solen stack in genom den grå och vitrandiga rullgardinen. Mormors sorl nere  i köket, och Kerstin som snusade i sängen bredvid.

Det har gått så många år, men det spelar ingen roll. Minnet fyller mig med sådan glädje och trygghet, och jag får tårar i ögonen när jag tänker på det.

Jag kommer ihåg hur jag snabbt hoppade ur sängen, kastade på mig kläderna och sprang ut. Det var tidig morgon, och daggen vätte gräset. 

När jag öppnade dörren till ladan slog värmen från djuren emot mig. Det ångade i luften, och Georg som skötte mjölkningen blev alltid glad över lite sällskap. Tillsammans satt vi uppkrupna på en kista där man förvarade foder, och småpratade medan mjölkmaskinen gjorde sitt. 

Georg var en härlig person. Han härjade med oss barn, och vi älskade honom. Gustav var lite mer butter, men snäll. Han ville gärna verka sträng, men lyckades dåligt.

När vi flyttade till Björkenäs lärde jag mig att mjölka. Jag lärde mig att fixa ett ladugårdspass på egen hand, och det var jag stolt över.

Men med tiden fick jag andra intressen. Skolan tog allt mer tid, och  kompisar blev viktiga. Det är väl så det är. 

Men Denise klarade sin utmaning galant, och var helnöjd med besöket. Idag har hon dragit vidare mot nya äventyr. Hon ska idag fria till en främling, försöka få baka sin egen en pizza på en pizzeria, övertala en salong att ge henne en gratis make-up, åka vattenrutschkana, och få en bar att uppkalla en drink efter henne. Allt ska dokumenteras för att ge poäng. Hennes kväll avslutas med grillning ihop med klassen. 

Plötsligt blev jag trött...

Ha en härlig kväll! /Ingrid