Lilla Heddas stora dag

I dag är det Heddas dag.

Hedda är mitt barnbarn, och dotter till min äldsta dotter Marie som bor uppe i Örnsköldsvik.

Hedda är en helt underbar liten tjej. Hon är en kopia av sin mamma som barn, och vad som helst kan hända när hon är med. Hon har gett upphov till många härliga skratt, även om hennes mamma suckar djupt ibland.

Som många småbarnsföräldrar uppskattade Marie när barnen var små att få komma iväg och handla själv, men ibland fick de följa med.

Vid ett tillfälle stod de vid kassan och Marie skulle betala sina varor. Hedda stod och pillade lite på apparaten för småmynt under tiden. Plötsligt lyckades hon på något sätt få upp den, och det regnade pengar över hela affären.

Kassörskan tittade förvånat på Marie och sa: ”Det där ska inte vara möjligt” Marie ursäktade Hedda och svarade uppgivet: ”För min dotter är ingenting omöjligt”.

Det är lite så det är. Hedda är en underbar unge. Hon säger allt som faller henne in, och lite till. Hon öppen, spontan, och nästan alltid glad. Hon har en liten räv bakom varje öra, och dessutom är hon söt som socker.

Vid ett tillfälle lyckades hon pilla sönder dörrhandtaget på sitt rum. Följden blev att hon inte kunde komma ut, och Marie kunde inte komma in.

Bättre brödlös än rådlös. Eftersom Hedda har en massa olika pysselsaker på sitt rum, letade hon fram ett snöre som hon halade ut genom fönstret. Marie band fast en spann med en istoppad isglass i snöret, som Hedda med förtjusning halade upp. Den kunde hon sedan mumsa på, i avvaktan på att pappa Andreas skulle komma hem och få ut henne.

Hedda gillar hästar. Hon rider på ridskolan, och där bor också en av hennes små väninnor. En dag på väg till ridningen satt Hedda och funderade lite över den här lilla kompisen under bilfärden.

En dröm Hedda har, är en egen häst. Marie har förklarat för henne att en häst kostar mycket pengar, och att det också är dyrt att köpa mat till den. Det har Hedda tagit till sig.

Plötsligt utbrast hon: ”Mamma, de har tolv hästar! Undrar egentligen hur rik hennes pappa är!” Marie som satt i sina egna tankar och som kanske inte helt hade lyssnat på vad dottern sa, svarade lite frånvarande ”Mmm…”

Väl framme på ridskolan träffade de på den aktuella flickan och hennes far. Hedda vände sig då mot pappan och sa med eftertryck: ”Vet du, min mamma undrar verkligen hur mycket pengar du egentligen har! ”

Underbara Hedda, så lik sin mor. Hon har precis som Marie gett upphov till många skratt, och hon skapar nya berättelser för framtiden. Marie suckar, och mormor ler stort.

I dag fyller lilla fröken 7 år. Hon har börjat i första klass, och hon har redan pojkvän.

Just nu känns hon långt borta. Det är särskilt dagar som de här, som jag önskar att jag hade haft dem på lite närmare håll.

Men vi gör det bästa av det.
Grattis älskade unge!

Ha en härlig kväll! / Ingrid