Jarramas

Måndag morgon. Vi är tillbaka i husvagnen. Thomas och Denise sover gott, medan jag har krupit upp i en stol i förtältet. Det är fortfarande svalt här. Det är skönt. Man får passa på.

I kväll ska vårt småfolk sova över. Spännande att se hur det blir. Tjejerna ska till Ullared.

Alvin är lite tveksam på hur han ska göra. Om han ska sova hemma hos mamma, eller hos mormor och Thomas. Jag har skojat med honom om att jag ska komma på en bra muta, som han inte kan motstå.

Självklart ska han göra det som känns bäst i magen. Vi ska hämta lille Karl på morgonen, och då kan Alvin åka med.

Måns, Varg och Hedda är aldrig några problem. De jublar varje gång vi frågar om övernattning.

Felicias kompis Hampus jobbar inne på Marinmuseet i sommar. Han jobbar med att sysselsätta barnen som kommer på besök. Bland annat jobbar han på det gamla skeppet Jarramas, där barnen får prova på att vara skeppsgosse för en stund. Det lät roligt. Kanske tar vi en runda dit.

När jag var barn brukade vi ibland åka in till Jarramas soliga sommardagar och ta en fika. Ett litet café var på den tiden inrymt i det gamla militärskeppet. Jag kommer ihåg att det var så spännande. Det luktade så speciellt på båten, och det kändes alltid som en resa långt bak i tiden.

Jag med min fantasi kunde leva på det i flera dagar efteråt. Kerstin fick som vanligt hänga med i alla mina lekar. Jag dömde henne till att gå på plankan på det hemska piratskeppet, som var beläget i mormors och morfars lilla träveranda.

Med förbundna ögon fick hon gå över golvet föreställande plankan, och utför det decimeterhöga stupet ner i det gröna bottenlösa havet på gräsmattan utanför. Det var spännande lekar. Vi kunde hålla på i timmar.

På sextiotalet låg Jarramas förankrat nere vid Borgmästarekajen i Karlskrona. Idag ligger det ute på Stumholmen, vid Marinmuseet.

Skärgårdsfesten kör igång i morgon. Kanske blir det en tur dit med alla barnen.

I kväll får det nog bli en promenad ner till campingen. Ett stopp i lekparken, och lite glass.

Det behöver inte vara så stora saker för att barnen ska tycka att det är roligt.

Jag ser framemot det här. Det ska bli så mysigt att få rå om barnbarnen lite. Att få njuta av deras funderingar. Skratta åt deras upptåg, och få förfasa sig över en och annan sanning.

Ha en härlig dag! / Ingrid