Island

Det är tidig morgon i Emmaboda. Familjen sover och jag sitter uppkrupen i soffan med min Ipad. Utanför fönstret står solen redan högt, och det ser ut att bli en alldeles fantastisk dag. Kaffet puttrar i köket, och livet kan vara sämre.

Idag är jag ledig. Thomas, Denise och jag ska om några timmar sätta oss i bilen för att köra ner till Köpenhamn, och därifrån vidare till Reykjavik på Island. Thomas bror Anders kommer hit och tar hand om lilla katten Elsa.

Det ska bli spännande. Vi ska bada i den Blå lagunen, och åka på valsafari. Titta på vattenfall, och strosa runt i staden. Upptäcka kulturen och bara njuta av tiden. Jag har så många planer.

Det ska bli skönt att komma iväg. Hitta lite ny energi, och bara njuta av alla upplevelser och intryck.

Denise slutar nian på Paradisskolan i Nybro i år. Det är märkligt. När Felicia, Denise och jag flyttade till Emmaboda började Denise i fyran. Jag kommer ihåg att jag tänkte, att vad som än händer, så måste jag bo kvar här tills hon slutar nian. Det kändes oändligt långt bort.

Nu gör hon det. I höst börjar hon på Thörnströmska gymnasiet i Karlskrona. Thomas och jag jobbar båda i Karlskrona, och det är dags att flytta hem. Vi kommer inom en överskådlig framtid att ta över gården i Björkenäs, och det känns fantastiskt.

Vi kommer att få en helt annan närhet till barn och barnbarn, och jag kommer tillbaka till havet. Återigen ska jag stå på yttertrappan sena höstkvällar, och lyssna på dånet från det när det blåser.

Precis som jag gjorde när jag när jag var liten, kan barnbarnen varma sommardagar springa ner och ta ett dopp i det långgrunda vattnet. Kanske bygga ett sandslott, eller bara njuta av solen.

Men än har vi en bit kvar. Längan på gården ska renoveras och göras om till boningshus. Vi är redan i full gång med att plocka ur och rensa. Även om det är roligt, har det tagit en hel del kraft och energi under våren.

Nu hör jag Thomas rumstera om på övervåningen. Resfebern har nog väckt honom. Det är dags att sätta fram lite frukost, väcka Denise, och kolla packningen en sista gång.

Äventyret kan börja.

Ha en härlig dag! / Ingrid