Gammal folktro

Tidig morgon. Idag regnar det i Emmaboda. Med sorg i hjärtat har jag insett att det blir ingen husvagn i helgen. Det hinns inte med.

Thomas är stressad. Vi har fortfarande inte fått fram all ved som vi behöver inför vintern. I dag blir det därför en heldag på Thomas och hans bror Anders gård i Kvisingsbo. Regnet kommer helt fel. Hoppas att det drar över, även om vi behöver regn.

Vedklyven är framme. I år ska jag försöka hålla fingrarna i styr. Förra året lyckades jag krossa ett finger i vedklyven. Det gäller att vara observant. Hela tiden.

Den här gården har gått i arv i Thomas och Anders familj i flera generationer. Om hemma för mig är i Björkenäs, så är det för Thomas i Kvisingsbo. Han älskar sin gård. Här har han sin barndom och sina minnen. Sina rötter och sin tillhörighet.

Den ligger mysigt. Mitt i mörkaste Småland, med en stor röd mangårdsbyggnad. Kringliggande ladugårdar, och en stor lummig trädgård med fina fruktträd. Skog och åkrar brer ut sig runt om. Där är som gjort för tomtar, troll och vättar.

Jag är så fascinerad av den gamla folktron. Jag tycker att det är så spännande att läsa om hur folk förr på olika sätt försökte skydda sig från olika otyg.

Hur man krusade för vättarna under huset, och hur man tog hand om den lille gårdstomten på gården.

Även om vi vet något annat, var det för några generationer sedan en sanning. Precis som vi idag tror på änglar, sjöodjur, ufon och annat. Undrar vad framtidens generationer kommer att säga om det?

När jag var barn handlade alla mina sagor om just folktron. I min fantasi var jag själv ofta en bortrövad prinsessa, inspärrad i berget hos de fula trollen. Jag kan fortfarande komma ihåg rysningarna, och den skräckblandade förfäran. Lättnaden när allting till slut löste sig och det goda alltid vann.

I dag är sagorna pedagogiska. De handlar om verkligheten som den ser ut. Det är säkert bra. Det har säkert en förklaring, men jag är så glad att jag fick uppleva något annat. Jag tycker det är lite tråkigt.

Någon gång i mitt liv skulle jag vilja skriva en saga om just tomtar troll och vättar. Vi får väl se. Den kanske kommer.

Nu ska jag gå och sätta mig på altanen med boken jag läser. Den är så bra, och jag har så svårt att släppa den. Ännu en kopp kaffe i väntan på att familjen ska vakna. Livskvalité. 

Ha en härlig dag! / Ingrid