Gamla foton

Thomas är lika engagerad i den här bloggen som jag är. Han kommer ofta med tips och idéer. Ibland får jag dämpa honom lite när han svävar ut för mycket. Det är härligt.

I helgen när vi var på gården plockade han fram en massa gamla fotoalbum från förr.

Det är sorgligt. Det stod inget skrivet på baksidan av fotona, och ingen vet längre vem som är på bilderna. Främmande människor som förmodligen är gamla släktingar till Thomas och hans bror Anders.

Jag kan trots det bli så fascinerad av gamla kort. Ett kort ögonblick i ett förhoppningsvis långt liv. Jag tittar på gulnade foton av små barn som ler åt fotografen och tänker: ” Du har växt upp, levt ditt liv, och lämnat det bakom dig. Blev det som du hade tänkt?”

Foton på uppradade familjer framför huset i tidsenliga kläder, så långt ifrån våra. Uppsträckta militärer med allvarliga miner.

Människor som har levt ett annat liv än det vi lever idag. Våra förfäder.

Hur gick deras tankar? Vad pratade de om vid middagsbordet? Vad oroade de sig för? Säkert helt andra saker än vi gör idag.

Det fångar mig. Jag försöker sätta mig in i hur det var, men det är naturligtvis helt omöjligt.

En omöjlig uppgift för någon som aldrig har behövt oroa sig för mat på bordet. För någon som alltid har en varm säng att krypa ner i, eller för någon vars största problem är att hinna med att prioritera sig själv.

Ha en härlig dag! / Ingrid