Fruktansvärda hastigheter

Det är tidig morgon i Göteborg. Thomas sover. Det regnade i går kväll, och det har regnat inatt, men just nu är det lugnt. Hallands län är betydligt mer lyckligt lottat än Blekinge.

Vi har en sådan härlig semester Thomas och jag. Denise ser vi bara till under matcherna, annars hänger hon med laget. De verkar vara tillfreds med tillvaron. Det är roligt. Jag hoppas att hon i framtiden kommer att bära med sig den här veckan som ett härligt minne. En pärla bland pärlor.

Igår spelade tjejerna mot ett svenskt lag från Skåne. Den här gången gick det betydligt bättre än matchen innan. Våra tjejer var snäppet bättre, och de vann med 4-1. Det var bra för deras självförtroende. De behövde en vinst.

Thomas och jag strosade runt i Göteborg. Vi åkte turistbåten Paddan, och för mig som är så intresserad av historia var det en höjdpunkt. Guiden vi hade var humoristisk och påläst. Det fläktade skönt på vattnet. Längs kanalerna stod folk och vinkade. Vi njöt hejdlöst.

Guiden berättade att anledningen till att det finns spårvagnar i Göteborg och inte tunnelbanor, beror på den sanka marken under staden. Det skulle vara alldeles för kostsamt att bygga tunnlar under jord.

Han berättade också, att när spårvagnarna kom till Göteborg i slutet av artonhundratalet, drogs de av hästar. Några år in på nittonhundratalet ersattes hästarna av elektricitet.

Det tyckte inte göteborgarna om. De låg på golvet i spårvagnen och skrek av fasa över den fruktansvärda hastigheten av 10 km / h. Folk mådde illa, och många klarade inte av att jobba när de väl kom fram.

Jag som älskar historia tyckte att det var så häftigt. Det ger perspektiv. Min mormor var född 1898, och hon måste ha varit med på hela den här otroliga resan.

Idag får jag upp min gamla Volvo i 110 km / h utan att blinka. Det bekommer mig inte ett ögonblick. Samtidigt kan jag prata med någon av ungarna, och lyssna på radion.

I vanlig ordning kan jag inte låta bli att tänka framåt. Vilka hastigheter åker yngsta barnbarnet Karl i när han blir gammal? Hur mycket kommer jag att behöva förfasa mig innan min resa är slut?

Jag tycker det är så spännande. Om framtiden har vi inte en aning. Men min fantasi kan ta mig riktigt långt ibland.

Ha en härlig dag! / Ingrid.