Drömmen om en syrenberså.

En ny dag. Lite molnigt utanför fönstret, men här i min soffhörna är det varmt och skönt. Elsa sover gott, i andra änden, och kaffet smakar himmelskt. 

Våren är i full blom, och syrenerna luktar fantastiskt.

Det är en underbar tid. Jag minns när man som liten äntligen fick slänga av sig de tjocka strumpbyxorna på våren, och ersätta dem med knästrumpor.. Fortfarande kan jag känna den där känslan av befrielse, och hur vinden smekte mina bara ben. Det var lycka på hög nivå. 

När jag var liten hade jag bestämda önskningar, om vad mitt vuxna liv skulle innehålla. Det ena var ett hus med tillhörande syrenberså.

Idag har nästa alla hus en altan, men när jag var barn var det högst ovanligt. Istället hade man ett trädgårdsmöblemang på gräsmattan, eller under ett lummigt träd. 

Till många äldre hus fanns det också en syrenberså. Denna bestod av ett litet område i en hörna av tomten, som var kantad med syrener. Det var som en lummig liten oas, där blommorna luktade starkt och gott. Jag älskade de här bersåerna. Doften, och känslan av att vara omsluten av lövverket.  Jag kan fortfarande i minnet höra slamret från de tunna kaffekopparna på fat, och höra de ivriga rösterna och glada skratten från en svunnen tid.

När jag och min första man köpte vårt hus 1988, planerade jag fortfarande för min syrenberså, men det blev aldrig så. 

Nu undrar ni säkert vad min andra dröm bestod av? Tro det eller ej, men jag drömde i många år om att få äga ett gökur. Jag sparade min veckopeng för att kunna köpa ett som vuxen, men även denna dröm kom bort någonstans på vägen. Jag var nog ett annorlunda barn på många sätt, men min fascination för gökur var enorm. 

När gökuret hos mormor och morfar slog hel timme, rusade jag in för att se den lilla göken som for ut från sitt lilla bo i klockan och hoade för varje slag. Det var spännande och i min värd mycket häftigt. 

Idag finns det inte många syrenbersåer kvar, och något gökur har jag inte sett sedan jag var mycket ung. Tiderna förändras, och det gör också drömmar. Gökuret är jag inte så intresserad av idag, men däremot skulle jag väldigt gärna vilja anlägga en syrenberså i trädgården. 

Kanske blir det så en dag. 

Ha en härlig kväll! / Ingrid