Bröder

Det har varit en blöt dag i vedhögen. Regnet har vräkt ner. Thomas och jag har varit som två dränkta katter. Men vi har fått mycket gjort. Det är skönt. Thomas bror Anders har servat oss med kaffe, och grillat under den stora lönnen. Det var fantastiskt gott. 

Ingen kan säga annat än att de här två bröderna är olika. Anders är lugnet själv, medan min Thomas alltid har varit sjövild.

Det finns en massa gamla filmer från deras barndom. De är så roliga att se. På alla filmer lyser Anders som en sol, medan Thomas alltid står i ett hörn och tjurar.

På en film dansar Anders förbi i en dans runt midsommarstången glad som en lärka. I nästa stund sveper kameran vidare över staketet där en liten parvel i tvåårsåldern står och tjurar. Han är klädd i en ljusblå kofta. Den ljusa kalufsen fladdrar i vinden och han blänger in på de som dansar. Min Thomas 1963. Den filmen är underbar. Jag bara älskar den.

I en annan film åker bröderna kälke ner för en backe. Man ser riktigt hur Anders njuter av kälkturen. Han skrattar högt.

I nästa filmfrekvens kommer lille Thomas farande nerför backen arg som ett bi.

På ett ställe förevisar Thomas mamma vitsippor och försöker få Thomas att lukta på dem. Hon ser så mjuk och fin ut. Ilsket slänger Thomas blommorna i backen.

Det är så roligt med alla dessa filmer. Så många kalas som är dokumenterade. De här sextiotals-hemmen som ser så annorlunda ut mot våra egna hem idag. Kläderna och frisyrerna.

Det är en kulturskatt utan dess like.

Från min egen barndom finns det inte så mycket dokumenterat. De få foton som finns, vaktar jag som en hök över. Min mamma hade inte så mycket pengar innan hon träffade min far, och någon kamera fanns inte i vårt hem.

Med tanke på hur Thomas är idag, är det spännande att se hur han var som liten. Hans föräldrar hade det säkert inte lätt. Med hans starka vilja och temperament.

Anders är världens finaste. Han är fortfarande lika glad. Alltid ställer han upp när vi behöver honom. Thomas och han står varandra väldigt nära, och sedan deras föräldrar gick bort har det bandet stärkts ytterligare. Anders månar alltid om sin fyra år yngre bror.

Vi är hemma i Emmaboda igen. Trötta men nöjda. Nu är det dags för lite altanhäng. Ett glas rött och lite gott prat. Livet när det är som bäst. 

"Thomas i full aktion"

IMG_1933JPG

"Anders bjöd på grillat"

IMG_1930JPG
Ha en härlig kväll! / Ingrid