Att vara mamma

Tanken var att jag skulle ha kört till Björkenäs i går efter att Denise gick till sin första skoldag för terminen. Det blev inte så.

Vädret var ganska ruggigt, och jag låg efter med mycket här hemma. Tvätt och städning. Det märks tydligt att vi har varit borta mycket i sommar.

Dessutom var det mysigt att få vara på plats när Denise kom hem från skolan. Hon hade så mycket att berätta.

Det är så roligt att hon fortfarande gör det. Att jag får vara lite delaktig i hennes liv.

Jag kommer ihåg när jag själv var ung och gick på högstadiet på Jändelskolan i Jämjö. Hur jag kom hem på eftermiddagarna och mamma stod i köket och jobbade med någonting. Bakade eller gjorde storkok. Kokade kräm eller saft. Allt beroende på årstiden.

Hon sjöng medan hon arbetade. Det luktade gott i köket. Mamma var tillgänglig för allt jag hade att berätta, och vi diskuterade det mesta under de där eftermiddagarna. Ibland när hon hade bakat, satt jag uppflugen på köksbänken och njöt av de fortfarande varma bullarna. Det är så fina minnen.

Det var så självklart för mig att mamma fanns där. Idag inser jag vilken ynnest det var. Hur bra jag hade det, och hur mycket det betydde för mig. Det hade jag just då ingen aning om.

Mina barn har inte haft den möjligheten. Jag har alltid arbetat på dagarna, och de har varit hänvisade till dagis, fritids och så småningom sig själva och varandra. Det är en annan tid, och de har inte vetat något annat om. Så har det varit för de flesta barn i deras generation.

Det är så det är. Tiderna förändras, och samhället med den. Vi påverkas av våra förutsättningar, och det gäller att göra det bästa av dem.

Trots att jag inte har varit lika tillgänglig för mina barn som mamma var för mig, så har de växt upp till fina omtänksamma vuxna. Det är jag så stolt över.

Jag har gjort så gott jag har kunnat efter de möjligheter jag har haft. Jag har gjort fel ibland, och då känt mig som världens sämsta mamma. Ibland har jag gjort något bra, och då har jag varit stolt över mig själv.

På det hela taget tror jag att jag enkelt uttryckt, har varit en mamma av min tid.

Ha en härlig dag! / Ingrid